Zdziwisz się jak można łatwo gotować przy Hashimoto: 7 przepisów na pyszne dania
Choroba Hashimoto wymaga zmiany stylu życia. Poznajcie proste przepisy na dania przy chorobie Hashimoto. Będziecie zachwycone!
- Izabela Wentz, autorka książki "Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto"
Hashimoto: dieta to podstawa
Choroba Hashimoto powoduje, że osoby, u których wykryto chorobę muszą zmierzyć się ze zmianą stylu życia i wprowadzić odpowiednią dietę w celu zatrzymania choroby. Zoptymalizowanie odżywiania może zdziałać cuda. Dlatego jako jeden z pierwszych kroków w leczeniu hashimoto zalecane jest stosowanie diety bogatej w składniki odżywcze, jednocześnie wolnej od pokarmów wywołujących nadwrażliwość. Wielu osobom już ten krok wystarczy, by pozbyć się dolegliwości, a nawet doprowadzić do pełnej reemisji choroby. Nie zawsze jednak tak jest.
Zmiany w diecie mają ogromną moc, ale rezultaty, jakie można dzięki nim osiągnąć, wiążą się z pewnymi ograniczeniami. Chociaż u większości chorych dzięki odpowiedniemu odżywianiu nastąpi poprawa, wielu będzie musiało przyjrzeć się dokładnie także innym przyczynom źródłowym i zastosować inne sposoby leczenia, żeby nadal wracać do zdrowia.
Osoby chore na hashimoto nagle stają w kuchni i brakuje im pomysłów, co wartościowego i odpowiedniego dla ich choroby można przygotować.
W naszej galerii przedstawiamy pomysły na pyszne dania dla osób chorych na Hashimoto. Przepisy pochodzą z książki Izabeli Wenz "Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto". Autorka książki, chorująca od wielu lat na Hashimoto, swoją karierę zawodową poświęciła poszukiwaniu skutecznej drogi do remisji. Jej poradnik zawiera wiele wskazówek, przepisów i planów żywieniowych.
1 z 7
Sałatka grecka Katy
Przygotowanie: 10 minut
Porcje: 4
Składniki:
1 szklanka oliwek kalamata bez pestek
1 duży ogórek, pokrojony w drobną kostkę
1 pokrojone w kostkę awokado
2 pokrojone w kostkę pomidory
1 zielona pokrojona w drobną kostkę papryka
½ bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli
½ szklanki posiekanej świeżej kolendry (opcjonalnie)
½ szklanki posiekanej świeżej natki pietruszki (opcjonalnie)
1 łyżka soku z cytryny (lub sok z ½ cytryny)
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka suszonej bazylii
Przygotowanie:
1. W misce zmieszaj oliwki, ogórek, awokado, pomidory, paprykę i cebulę.
2. Dodaj kolendrę i natkę (jeśli się na nie decydujesz), wymieszaj.
3. W małym naczyniu połącz sok z cytryny z oliwą i bazylią. Polej sałatkę taką ilością sosu, jaka ci odpowiada.
2 z 7
Zupa marchewkowo-gruszkowa z imbirem
Przygotowanie wstępne: 5 minut
Dalsza obróbka: 30 minut
Porcje: 4
Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego
4 średnie posiekane marchewki
1 mała cebula pokrojona w kostkę
1 gruszka (obrana, jeśli nie jest ekologiczna) pokrojona w kostkę
4 szklanki bulionu z kości
1 dwuipółcentymetrowy kawałek świeżego imbiru, obrany i starty na tarce
sól morska lub różowa sól himalajska do smaku czarny pieprz do smaku (jeśli tolerujesz) mleko kokosowe do podania.
Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. Wrzuć marchewkę oraz cebulę i duś, aż cebulka się zeszkli, około 10 minut.
2. Dodaj gruszkę i duś, aż zmięknie, około 5 minut.
3. Wlej bulion i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15 minut lub do momentu, kiedy marchewka będzie miękka.
4. Dodaj starty imbir i zmiksuj zupę w blenderze kielichowym w kilku partiach (miksując gorące płyny, upewnij się, że przykrywka blendera ma otwór do odprowadzania pary) albo w garnku blenderem ręcznym.
5. Przelej z powrotem do garnka (jeśli miksujesz w blenderze kielichowym), dopraw solą i pieprzem.
6. Podawaj ciepłą z kleksem mleka kokosowego (opcjonalnie). Dieta autoimmunologiczna
3 z 7
Zupa krem z brokułów
Przygotowanie wstępne: 5 minut
Dalsza obróbka: 15 minut
Porcje: 4
Składniki:
2 łyżki oleju kokosowego
1 duży por, tylko białe części, posiekane
1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
1 ząbek drobno posiekanego czosnku
4 szklanki pokrojonych brokułów (różyczki i łodygi)
3 szklanki bulionu z kości
1 puszka (400 ml) pełnotłustego mleka kokosowego
sól morska lub różowa sól himalajska do smaku czarny pieprz do smaku (jeśli tolerujesz)
Przygotowanie:
1. W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy na średnim ogniu. Dodaj pory i duś do miękkości około 6 minut.
2. Dodaj imbir oraz czosnek i podduś przez mniej więcej minutę, aż zaczną pachnieć.
3. Dorzuć brokuły, wlej bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut.
4. Dodaj mleko kokosowe i gotuj na małym ogniu, aż całość się podgrzeje.
5. Zdejmij z ognia i lekko ostudź.
6. Miksuj zupę partiami w wysokoobrotowym blenderze. (Miksując gorące płyny, upewnij się, że przykrywka blendera ma otwór do odprowadzania pary).
7. Przelej z powrotem do garnka, ponownie zagotuj i dopraw solą oraz pieprzem (jeśli go tolerujesz).
8. Zupę podawaj ciepłą.
4 z 7
Łódeczki z awokado z indykiem i papryką
Przygotowanie: 10 minut
Porcje: 4
Składniki:
100 g usmażonego mielonego indyka
1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
1 mała czerwona lub żółta papryka, wypestkowana i pokrojona w kostkę
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
2 łyżeczki miodu
sól morska lub różowa sól himalajska do smaku czarny pieprz do smaku (jeśli tolerujesz)
2 duże awokado, przekrojone na pół, bez pestki
Przygotowanie:
1. W dużej misce połącz indyka z cebulą, papryką, kolendrą, sokiem z limonki, miodem, solą i pieprzem.
2. Nałóż łyżką mieszankę z indykiem do łódeczek awokado.
3. Podawaj od razu.
5 z 7
Łosoś cytrusowy
Przygotowanie: 5 minut
Dalsza obróbka: 35 minut
Porcje: 4
Składniki:
4 filety z łososia (po około 100 g)
1 pomarańcza pokrojona w plastry
¼ szklanki dressingu codziennego
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 205°C.
2. Filety z łososia ułóż jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej dressingiem.
3. Na każdym filecie połóż 2 plastry pomarańczy, tak by zakryły wierzch ryby.
4. Piecz przez 35 minut lub aż łosoś będzie gotowy.
5. Przed przełożeniem na talerze lekko przyciśnij plastry pomarańczy, żeby puściły sok na rybę.
6 z 7
Pizza paleo
Przygotowanie wstępne: 15 minut
Dalsza obróbka: 20–25 minut
Porcje: 6
CIASTO
4 zielone plantany, obrane i pokrojone w kostkę
1 szklanka wody
1⁄3 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli morskiej lub różowej soli himalajskiej
1 łyżeczka proszku z maranty
1 łyżeczka octu jabłkowego
WIERZCH
Sos pomidorowy
1 łyżka suszonego oregano pokrojone warzywa i owoce: pomidory, papryka, seler naciowy, czarne oliwki, czerwona cebula, pieczarki, szczypiorek, cukinia, marchewka, ananas dodatkowe składniki podnoszące zawartość białka: pepperoni, bekon, mielona wieprzowina, wołowina lub indyk, kiełbasa
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
2. Wszystkie składniki ciasta umieść w kielichu blendera wysokoobrotowego i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
3. Wylej masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na kamień do pizzy z rantem i rozprowadź warstwą o grubości 8 mm.
4. Nałóż na ciasto sos pomidorowy.
5. Posyp równomiernie pokrojonymi warzywami i ułóż kawałki mięsa (jeśli się na nie decydujesz).
6. Posyp pizzę oregano.
7. Piecz 20–25 minut, aż ciasto lekko się zrumieni.
7 z 7
Placki z łososia i pasternaku
Przygotowanie wstępne: 12 minut
Dalsza obróbka: 20 minut
Porcje: 8
PLACKI
3 szklanki pieczonego lub smażonego łososia, rozdrobnionego
1 duże jajko, roztrzepane
sól morska lub różowa sól himalajska do smaku czarny pieprz do smaku (jeśli tolerujesz)
1 szklanka poszatkowanego lub startego pasternaku
2 łyżki mąki migdałowej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 średnia szalotka, drobno posiekana
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżka oleju kokosowego
DRESSING Z CYTRYNY I OLIWY
¼ szklanki soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 drobno posiekany ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka suszonego koperku
Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
2. W dużej misce zmieszaj łososia z jajkiem, solą, pieprzem, pasternakiem, mąką migdałową, szalotką i czosnkiem granulowanym. Z powstałej masy formuj placki mniej więcej wielkości wnętrza swojej dłoni (albo mniejsze, jeśli robisz je na przystawkę).
3. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej kokosowy. Smaż placki po 5 minut z każdej strony, aż zrumienią się na złoty kolor. Uważaj przy przewracaniu, żeby się nie rozpadły.
4. Podsmażone na złoto placki przełóż do dużego naczynia do zapiekania i piecz przez 10 minut, aż będą ciepłe w środku.
5. Przygotuj dressing: wymieszaj trzepaczką wszystkie składniki na jednolity sos lub zmiksuj je w blenderze.