9 najczęściej zadawanych pytań o Hashimoto [ODPOWIEDZI EKSPERTA]
Choroba Hashimoto dotyka coraz więcej kobiet. Często mija wiele czasu zanim poznamy diagnozę. Hashimoto sprawia, że trzeba zmienić wiele swoich nawyków żywieniowych. Przedstawiamy najczęściej zadawane pytania dotyczące Hashimoto wraz z odpowiedzią eksperta.
- Izabela Wentz, autorka książki "Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto"
Hashimoto: co to za choroba?
Zapalenie tarczycy typu Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, to znaczy taka, w której układ odpornościowy atakuje swoje własne komórki. W tym konkretnym przypadku są to komórki znajdujące się w gruczole tarczycy, ale w innych chorobach autoimmunologicznych będą umiejscowione w różnych częściach ciała. Kiedy układ odpornościowy atakuje tarczycę – tak jak atakowałyby bakterie, wirusy czy inne patogeny – i powoduje jej uszkodzenia, prawdopodobnie zmniejsza to zdolność tego gruczołu do wytwarzania wystarczającej ilości hormonów tarczycy dla całego organizmu. Taki stan nazywamy niedoczynnością tarczycy.
"Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto" - to nowa książka autorki bestsellera "Hashimoto. Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie". Izabela Wentz to doktor farmacji i prekursorka wprowadzania zmian w stylu życia chorych na Hashimoto. Autorka książki, chorująca od wielu lat na Hashimoto, swoją karierę zawodową poświęciła poszukiwaniu skutecznej drogi do remisji. Jej poradnik zawiera wiele wskazówek, przepisów i planów żywieniowych.
W naszej galerii wybrałyśmy kilka najczęściej zadawanych pytań dotyczących Hashimoto, które pojawiły się w książce. No i oczywiście odpowiedzi ekspertki - Izabeli Wentz.
Książka "Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto" - Izabela Wentz, Wydawnictwo Otwarte
1 z 10
Jak unikać ukrytego glutenu?
Wszystkie paczkowane, gotowe lub w inny sposób przetworzone produkty spożywcze mogą zawierać gluten, nawet jeśli normalnie nie powinny. Jeżeli na opakowaniu nie ma oznaczenia „bezglutenowe”, powinnaś założyć, że w tym produkcie gluten może występować. Jest zawarty w wielu odmianach pszenicy, takich jak semolina, graham, farro, durum, farina czy orkisz (dlatego wyeliminowanie wszystkich zbóż z diety bywa pomocne, jeśli unikasz glutenu). Gluten może się także kryć w sosach, tortillach, piwie, zupach, dressingach do sałatek i marynatach, occie słodowym, niektórych chipsach i słodyczach, przetworzonych mięsach, smażonych potrawach (panierka lub ciasto mogą zawierać mąkę pszenną), produktach sypkich, azjatyckim papierze ryżowym i niektórych mrożonkach. Może nawet występować w wosku, którym pokrywa się owoce i warzywa, żeby błyszczały, a śladowe ilości glutenu osadzają się w tosterach, na deskach do krojenia, przyborach kuchennych i sztućcach. Gluten mogą zawierać również leki bez recepty i na receptę oraz suplementy. W zależności od tego, jak dużą masz nadwrażliwość, powinnaś także zwracać uwagę na kosmetyki, takie jak szampon, odżywka, żel pod prysznic oraz szminka lub balsam do ust – łatwo niechcący połknąć niewielką ilość tych produktów, zwłaszcza pomadek, którymi smarujesz wargi. Także pudrowane lateksowe rękawiczki oraz artykuły plastyczne, takie jak modelina i farba, mogą zawierać gluten. Zakładam, że nie będziesz wkładać tych rzeczy do ust, ale jeśli nie umyjesz rąk po ich użyciu, możesz niechcący połknąć śladową ilość glutenu.
2 z 10
Jak wprowadzać z powrotem produkty żywnościowe do jadłospisu?
Możesz pomyśleć o wprowadzeniu danego produktu z powrotem po odstawieniu go na co najmniej trzy tygodnie. Po tym czasie, jeśli czujesz się gotowa sprawdzić swoją reakcję na ten pokarm, możesz go włączyć z powrotem do diety – pamiętaj jednak, żeby dodawać tylko po jednym produkcie na raz i poczekać co najmniej cztery dni z wprowadzaniem następnego. Do wyjątków należą gluten, nabiał i soja, z którymi być może trzeba będzie się pożegnać na dobre.
3 z 10
Zmodyfikowanie mojej diety wydaje mi się zadaniem ponad siły – od czego mam zacząć?
Najpierw sama siebie przytul. Mówię poważnie! Otul się ramionami i uściśnij. Odetchnij głęboko i pomyśl sobie, że dasz radę. A potem wyrzuć z lodówki i szafek w kuchni wszystkie produkty, które powodują u ciebie reakcję nadwrażliwości (albo odsuń je na bok, jeśli inni domownicy nie wprowadzają modyfikacji w diecie). Następnie ułóż listę zakupów na potrawy z przepisów, które chcesz ugotować w pierwszej kolejności, i wybierz się do sklepu. Po powrocie zabierz się do gotowania. Jedną z moich ulubionych strategii, pomagającą zmierzyć się z tym, co wydaje się nie do ogarnięcia, jest gotowanie na zapas. Poczytaj o nim na s. 126. Świetne na początek będzie też przygotowanie bulionu z kości (s. 168). To wspaniały sposób na początek dnia, a także zdrowa baza wielu potraw. Poza tym warto przejrzeć część z przepisami w tej książce i wybrać takie, które ci się podobają. Znajdziesz tu sporo prostych, smacznych i łatwych do przygotowania dań. Kilka podpowiedzi: kurczak z wolnowaru (s. 300), jagnięcina po marokańsku (s. 214) i hashi hash hash (s. 259).
4 z 10
Czy mogę trochę oszukać i włączyć do diety nabiał lub gluten chociaż raz w roku?
Większości osób z autoimmunologiczną chorobą tarczycy radzę, aby pomyślały o usunięciu na stałe z diety glutenu, nabiału i soi. Kiedy jednak wyleczysz się z zespołu nieszczelnego jelita i poczujesz się odporna i silna, prawdopodobnie będziesz w stanie tolerować pewne pokarmy i napoje, które wcześniej wywoływały u ciebie objawy choroby. Ja od czasu do czasu jem zboża, ale nigdy te zawierające gluten. Raz na jakiś czas napiję się wina albo mojito czy margarity, a potem skuszę się na bezglutenowy deser. Na ogół bez problemu toleruję takie smakołyki, gdybym jednak zaczęła się nimi raczyć przez kilka dni albo tygodni z rzędu, jestem pewna, że mój organizm by się zbuntował. Metodą prób i błędów będziesz w stanie określić poziom tolerancji na różne produkty. Staraj się porządnie wysypiać i jak najmniej się stresować. Zawsze, kiedy jesteśmy niewyspani i zestresowani, stajemy się mniej odporni, a nasz organizm w mniejszym stopniu godzi się na sporadyczne odstępstwa od diety.
5 z 10
Mam straszny apetyt na słodycze i słone potrawy – co robić?
Kiedy modyfikujesz swoją dietę, możesz odczuwać zwiększoną ochotę na coś słodkiego albo słonego. To zupełnie normalne. Jedzenie, aby zrównoważyć poziom cukru we krwi, powinno pomóc, podobnie jak przyjmowanie suplementu z L-glutaminą. Jeśli po kilku tygodniach te zachcianki nie miną, możesz zdecydować się na badania. W razie apetytu na słodycze zrób testy w kierunku drożdżyc, a jeżeli wciąż masz chęć na słone potrawy, zbadaj nadnercza.
6 z 10
Co mogę jeść zamiast sera, co ma zbliżony smak i będzie dobrym źródłem białka?
Do dobrych źródeł białka należą łosoś i sardynki z puszki, brokuły, jarmuż, a jeśli nie eliminujesz z diety strączków, także biała fasola oraz fasola czarne oczko. Gdy brakuje ci smaku sera, polecam wypróbować mój przepis na kremowy serek 143 z nerkowców (s. 176). Możesz także przegryzać coś wysoko odżywczego i słonego, jak oliwki, lub coś bogatego w zdrowe tłuszcze, jak kawałki awokado oprószone solą morską.
7 z 10
Czy sporadyczne posty są zdrowe dla osób z hashimoto?
Każdy post może mieć efekty oczyszczające i uzdrawiające. Jednak ponieważ nawet sporadyczne poszczenie może obciążać nadnercza, nie polecam go w początkowych etapach leczenia. Przekonałam się, że większość osób z hashimoto (wiele z nich ma problemy z nadnerczami, będące jedną z przyczyn choroby) często czuje się gorzej, jeśli spróbuje pościć po zbyt krótkim czasie od wprowadzenia modyfikacji w diecie.
8 z 10
Nie lubię smaku kokosa ani oleju kokosowego – czy mogę go czymś zastąpić?
Zamiast oleju kokosowego możesz używać oleju z awokado, tłuszczów zwierzęcych (łoju i smalcu ze zwierząt karmionych trawą lub wypasanych), twardego tłuszczu palmowego, czerwonego oleju palmowego (z upraw zrównoważonych). Jeśli potrzebujesz zamiennika mąki kokosowej do wypieków, możesz spróbować mąki ararutowej (z maranty), mąki z manioku, mąki lub skrobi z tapioki oraz mąki lub skrobi z batatów.
9 z 10
Jakie są objawy nadwrażliwości na soję?
Nadwrażliwość na soję może wywoływać takie reakcje, jak niepokój i lęk, kołatanie serca, problemy jelitowe oraz podwyższony poziom przeciwciał przeciwtarczycowych.
10 z 10
Co jeść by pozbyć się objawów Hashimoto