Fusion cuisine – kuchnia z wyobraźnią
Odkrywanie nowych smaków staje się coraz bardziej popularne, dzięki czemu w restauracjach częściej niż kiedyś widoczne są wpływy innych kuchni. My sami także skłonni jesteśmy do eksperymentowania w naszych małych królestwach, a więc i na naszych stołach częściej goszczą nieznane nam dotąd egzotyczne potrawy. „Nie samym schabowym i bigosem przecież Polak żyje”.
- Marta Tomaszewska, Diety Moje Gotowanie
Chociaż europejskie akcenty obecne są w naszych kuchniach od dawna, to dopiero od kilku lat mówi się o nowym nurcie, jakim jest fusion cuisine (kuchnia fusion). Polega on na umiejętnym połączeniu różnorodnych tradycji kulinarnych, w tym składników, przypraw, smaków, technik gotowania i metod serwowania, w jednym daniu. Dzięki temu uzyskujemy nowe potrawy, o ciekawych smakach, dotąd przez nas nieznanych.
W fusion cuisine istnieje zupełna dowolność i dlatego wszystko tak naprawdę zależy od kucharza (lub pani domu) i jego wyobraźni. Chociaż nie ma tu żadnych ograniczeń, oczywiście liczy się dobrze wyważone wyczucie smaku, oryginalność i pomysłowość.
Bardzo ważna jest także technika podania potrawy. Zaserwowanie jej w sposób tradycyjny raczej nie wchodzi w grę, bowiem potrawa traci wtedy na atrakcyjności. Wyśmienici kucharze tworzą więc na talerzach piękne artystyczne kompozycje, prawdziwe dzieła, nierzadko nawiązujące do konkretnych kierunków w sztuce.
Potrawy fusion obecne są niemal w każdym kraju, a sprzyja temu coraz częstsze i swobodniejsze podróżowanie po świecie, poznawanie nowych kultur i zwyczajów oraz przenoszenie ich na rodzimy grunt. Warto jednak zaznaczyć, że kuchnia fusion wywodzi się z Indii, czyli miejsca, gdzie nastąpiło połączenie tradycji europejskich i azjatyckich. Dzięki temu powstało jedno z najbardziej znanych dań kuchni fusion, czyli sushi po włosku. Zwinięty ryż, wołowina, trufle, parmezan i rukola wyglądają jak sushi, ale smakują jak włoskie risotto.
Duży udział w rozwoju kuchni fusion przypisuje się azjatyckim przyprawom, które umożliwiają połączenie smaków słodkich, słonych, gorzkich i kwaśnych. Warto wspomnieć o takich przyprawach jak: trawa cytrynowa, marin, galangal i tych bardziej znanych w naszym kraju: imbir, kurkuma, szafran.
Dziś za jedną z najbardziej fusion uważa się kuchnię mauretańską, która łączy w sobie wpływy francuskie, afrykańskie, chińskie i hinduskie. W Polsce nurt fusion jest dosyć młody, jednak cieszy się coraz większym zainteresowaniem. W restauracjach można zamówić takie potrawy jak: kaczka w sosie ostrygowym, czy filet z tuńczyka z suszonymi pomidorami i ziemniaczanym puree.
Także my sami możemy zmienić tradycyjną polską potrawę w danie fusion. Oto kilka przykładów:
- Piersi kurczaka w kolendrze i wiórkach kokosowych – przygotowując kotlety z piersi kurczaka, zamiast tradycyjnie obtaczać je w bułce tartej, możemy użyć wiórków kokosowych, a przed podaniem udekorować świeżą kolendrą.
- Makaron z krewetkami – zastąpienie naszego mielonego krewetkami uczyni zwykłe danie z makaronu bardziej wykwintnym.
- Zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym – zamiast śmietany, dodajmy do zupy mleczko kokosowe i doprawmy ją chilli.
- Pierogi z pastą z awokado posypane tuńczykiem – tradycyjne polskie ciasto na pierogi, ale nadziewane pastą przygotowaną z awokado i posypane tuńczykiem
- Naleśniki wypełnione sałatką z fig i serka koziego – a nie posmarowane dżemem lub ewentualnie serkiem waniliowym.
Wszystkim eksperymentującym życzę smacznego i na koniec pozwolę sobie przytoczyć słowa Roberta Makłowicza, który w jednej ze swoich książek napisał “mogę przyrzec, że mało jest na tym świecie rzeczy tak przyjemnych jak bezustanne poszerzanie swych smakowych horyzontów”.