Mieszkańcy Finlandii są małomówni, skromni, spokojni, nie boją się ciężkiej pracy i wydają się podchodzić do życia z pokorą. Nie śpieszą się, bo wiedzą, że w pośpiechu można wiele przegapić. Być może to częste obcowanie z przyrodą sprawia, że tamtejsza ludność ma więcej dystansu do pędu, który jest charakterystyczny dla współczesnej cywilizacji. Ich nieskomplikowana filozofia przekłada się na różne dziedziny życia – pracę, edukację, czas wolny, chwile spędzone w gronie rodziny i przyjaciół, a także kuchnię i jadalnię.

Siła czerpana z natury     

W Finlandii wiedzą, że starannie przygotowany, bazujący na naturalnych produktach posiłek poprawia humor i dodaje siły na długi czas. Ich dania wcale nie muszą być obfite i bardzo zróżnicowane. Kuchnia fińska łączy tradycję i nowoczesność. Mieszkańcy tego skandynawskiego kraju chwalą sobie jakość i doceniają nowości kulinarne, jednak starają się połączyć je z lokalnymi smakami i produktami. Na ich talerzach często goszczą ryby, mięso, warzywa, owoce jagodowe, grzyby, produkty pełnoziarniste i mleczne. Kuchnia i jadalnia są arcyważnymi pomieszczeniami w ich domach. Finowie lubią z pietyzmem przygotowywać posiłki i wyśmienicie im to wychodzi.
      
Żyj powoli, jedz powoli     

Ważną kwestią w tamtejszej kuchni jest atmosfera. Jedzenie na szybko nie idzie w parze z fińskim temperamentem. To naród, który lubi jeść. Jednak Finowie wybierają tylko to, co dobre i po czym świetnie się czują. Pewnie często nie zdają sobie sprawy, że konsumują według idei slow food, która jest obecnie mocno propagowana w krajach Zachodu.
     
Zdrowie na talerzu

Inspirowanie się spokojnym życiem Finlandii to znakomity sposób na wniesienie do swojego życia ładu i harmonii. Przy okazji nowe nawyki z pewnością dobrze odbiją się na zdrowiu! Liczyć powinien się każdy produkt, który wchodzi w skład naszego posiłku. Z dużą rozwagą warto dobierać tłuszcze do smarowania, pieczenia i smażenia. Tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Powinny dostarczać cennych nienasyconych kwasów Omega 3, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie . 

Jak to dobrze…     

…że moda na zdrową kuchnię przywędrowała także nad Wisłę i wybieramy produkty z coraz większym rozmysłem. Cenimy te, które nie mają sztucznych barwników i aromatów. Świetnym przykładem samego dobra ukrytego w opakowaniu jest
     
 Finuu
– najwyższej jakości połączenie masła fińskiego oraz olejów z rzepaku i lnianki. Bogate źródło Omega 3 i 100 % naturalnych składników, którego dodatkową zaletą jest delikatny, maślany smak. To propozycja drobnej zmiany, która może rozpocząć przyjemny spacer ku życiu lepszej jakości.