„Dietetyczne ciasto z jabłkami” może brzmieć jak niezły chwyt marketingowy, który ma na celu jedynie przyciągnięcie spragnionych słodkości osób na diecie, ale w rzeczywistości istnieje i jest naprawdę pyszne! Choć zwykle warto być ostrożnym w stosunku do reklamowych haseł i cudownych obietnic producentów, w tym wypadku polecamy okazać nieco więcej zaufania

Dietetyczne ciasto z jabłkami i budyniem

Stwierdzenie, że przygotowywanie pełnowartościowych posiłków wymaga dużo czasu i pracy jest mitem. Niskokaloryczne dania można wyczarować z niewielu składników, a obecność gotowych produktów ze świetnymi składami tylko przyspiesza ten proces. Na sklepowych półkach można znaleźć fit masła orzechowe i czekoladowe musy, gotowy lekki krem do tortu czy nawet żelki zrobione z samych owoców.

Jeśli nadal nie masz zaufania do dietetycznych słodyczy, może przekona cię nasz przepis na wyśmienitą szarlotkę

Ciasto z jabłkami i budyniem

Składniki:

Spód:

  • 170 g mąki żytniej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 łyżka dowolnego słodzika
  • 3 żółtka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1 kg ulubionych jabłek
  • 2 łyżki dowolnego słodzika
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 ½ łyżki skrobi ziemniaczanej

Krem budyniowy:

Zobacz także:

  • 5 białek
  • 100 g cukru pudru lub erytrytolu w pudrze
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • ½ szklanki oleju

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Dodaj proszek do pieczenia i masło, a następnie za pomocą połącz składniki, rozcierając ciasto między palcami na kształt kruszonki. Dodaj żółtka oraz słodzik i wszystko energicznie zagnieć w jednolite ciasto. Podziel je na dwie części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na mniej więcej godzinę.
  2. Przygotuj masę jabłkową. Jabłka obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Przełóż je na patelnię, dodaj słodzik, sok z cytryny i cynamon. Wszystko razem podgrzewaj, od czasu do czasu mieszając. Cały sok powinien odparować. Kiedy masa stanie się gęsta, dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blachę (30x20) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią jedną porcję kruchego ciasta. Piecz 20 minut.
  4. Przygotuj pianę. Białka ubij na sztywno, w międzyczasie stopniowo dodając erytrytol Wsyp budyń, a następnie powoli wlej olej nie przerywając mieszania. 
  5. Na gotowy spód wyłóż masę jabłkową, a na wierzch budyniowy krem. Całość posyp starta na dużych oczkach drugą częścią kruchego ciasta. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. 

 

Dietetyczne ciasto z jabłkami i płatkami owsianymi

Jeszcze bardziej abstrakcyjny od idei dietetycznego ciasta może wydawać się pomysł zjedzenia go na śniadanie. Kreatywność i odrobina sprytu w kuchni potrafią sprawić, że każdy dietetyczny posiłek będzie smakował jak cheat meal. Pieczone owsianki stały się w ostatnim czasie prawdziwym hitem, od rozmaitych przepisów roi się na Instagramie, YouTube i TikToku. Czym zapewniły sobie taką popularność? Odpowiedź na to pytanie jest oczywista... są zdrowe, pełne błonnika i innych składników odżywczych, a przede wszystkim uniwersalne - doskonale sprawdzą się jako śniadanie, słodycz do kawy, ale i smaczny poczęstunek dla niespodziewanych gości.

Ciasto z jabłkami i płatkami owsianymi

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki wiórków kokosowych
  • ½ szklanki ksylitolu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlej mleko, olej oraz wbij jajka.
  2. Formę (20x20) wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  3. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Gotową masę przelej na blaszkę. Piecz około 40 minut (do suchego patyczka).

 

Dietetyczne ciasto z jabłkami bez cukru

Jabłka są owocami, które większość dietetyków rekomenduje podczas diety. Zawarty w nich błonnik usprawnia trawienie, reguluje pracę jelit i przyspiesza metabolizm. Co więcej, obniża poziom cholesterolu, wpływając na lepsze samopoczucie i kondycję. Dobrze wpływa również na serce i układ krwionośny. Trudno więc nie zgodzić się ze znanym brytyjskim powiedzeniem „An apple a day keeps the doctor away” lub jego rodzimą wersją „Jabłko z wieczora i nie trza doktora”. W kontekście odchudzania moglibyśmy śmiało dodać tam również dietetyka. Jabłka wpływają świetnie nie tylko na nasze zdrowie, ale i na sylwetkę. Wyjątkiem od tej reguły nie są nawet desery!

Ciasto z jabłkami bez cukru

Składniki:

Spód:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • sok 1 cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków

Kruszonka:

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki gryczanej
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj spód. Wszystkie składniki wymieszaj w misce i rozcieraj do powstania kruszonki. Przełóż je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i uformuj jednolity spód. Włóż do nagranego do 180 stopni piekarnika na 15 minut.
  2. Przygotuj nadzienie. Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z sokiem z cytryny, ksylitolem i przyprawami. Podgrzewaj na patelni do odparowania wody.
  3. Składniki na kruszonkę wymieszaj w misce i rozetrzyj palcami. 
  4. Na gotowy spód wyłóż masę jabłkową. Całość posyp kruszonką. Piecz w 180 stopniach przez 35 minut. 

 

Dietetyczne ciasto z jabłkami bez tłuszczu

Niekiedy trudno jest spożywać dzienną dawkę warzyw i owoców. Mają z tym problem szczególnie dzieci i osoby będące na diecie, które, zmęczone niskokalorycznymi posiłkami, wzdychają raczej do niezdrowych przekąsek. Aby przemycić do swojego jadłospisu więcej owoców, warto oprócz jedzenia ich na surowo, dodawać je do innych posiłków. Idealnie sprawdzą się w owsiankach, jaglankach, koktajlach i… ciastach! Dietetyczne ciasta z truskawkami, malinami, jabłkami lub bananami to tylko wycinek z całego katalogu cukierniczych możliwości. 

Ciasto z jabłkami bez tłuszczu 

Składniki:

  • 500 g jabłek 
  •  2 jajka
  •  ⅓ szklanki cukru trzcinowego + 1 łyżka cukru trzcinowego
  •  1 cytryna
  •  1 łyżeczka cynamonu
  •  ½ łyżeczki kardamonu
  •  1 szczypta soli
  •  100 g mąki pełnoziarnistej
  •  75 ml mleka roślinnego 
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Jajka, cukier, sól i skórkę z cytryny przełóż do misy miksera i chwilę ucieraj.
  2. Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj cynamon, kardanom i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
  3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
  4. Do pierwszej masy dodaj suche składniki, a następnie wlej mleko. Połącz składniki. Do gotowej masy przełóż większość jabłek.
  5. Na tortownicę (średnica 22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia wlej gotową masę. Udekoruj plasterkami jabłek, posyp cukrem trzcinowym. Możesz ułożyć je np. w kształt róży. Piecz 35 minut w 180 stopniach. 

SPRAWDŹ RÓWNIEŻ: