Czosnek – dlaczego warto go jeść?

Czosnek jest nazywany naturalnym antybiotykiem, nic w tym dziwnego, ponieważ każdy jego ząbek jest bogaty w składniki niezbędne dla utrzymania dobrego stanu zdrowia. Czosnek jest pełen witamin (B1, B2, witamina C, witamina A), aminokwasów, licznych soli mineralnych – potasu, wapnia, magnezu, saponin, związków flawonoidowych o działaniu antyoksydacyjnym, kobaltu i chromu. W czosnku najcenniejsze są lotne związki siarki i olejki eteryczne bogate w allicynę, które odpowiadają za jego ostry i mocny zapach.

Czosnek – właściwości

Nie bez przyczyny czosnkowi od lat przypisywane były silne moce. Wierzono, że odstrasza wampiry i złe duchy. Ze względu na swój bogaty skład czosnek ma również wiele innych właściwości.

Najbardziej znany jest z działania przeciwzapalnego i wzmacniającego odporność. To nie są jednak jedyne korzyści płynące ze spożywania czosnku. Dzięki swoim właściwościom przeciwzakrzepowym czosnek zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Regularne spożywanie czosnku usprawnia krążenie krwi i uelastycznia naczynia krwionośne. Kolejną właściwością czosnku jest obniżanie ciśnienia tętniczego krwi, co również zapobiega zawałom.

Czosnek reguluje procesy trawienne i pracę wątroby, dlatego warto go dodawać do potraw ciężkostrawnych. Ma silne działanie bakteriobójcze, więc może być stosowany jako wspomagacz walki z pasożytami układu pokarmowego. Olejki eteryczne zawarte w czosnku hamują rozwój wielu niebezpiecznych bakterii, które mogą już być odporne na działanie chemicznych antybiotyków.

Czosnek jest pełen różnorodnych przeciwutleniaczy, dlatego też wspiera układ immunologiczny człowieka w walce z nowotworami. Jego działanie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, okrężnicy i żołądka. Dzięki temu bogactwu w antyoksydanty czosnek ma również właściwości odmładzające. Zawarte w nim substancje zwalczają wolne rodniki i powstrzymują powstawanie nowych, dzięki czemu procesy starzenia się skóry spowalniają, a także zapewniają skórze niezbędne składniki odżywcze, żeby wyglądała pięknie i zdrowo.

Czosnek – sposób na infekcje

Czosnek zawsze powinien znajdować się w naszej diecie w okresie jesienno-zimowym. Jest to czas zwiększonego ryzyka zachorowania na infekcje. Dzięki swoim właściwościom czosnek wspomaga leczenie infekcji wirusowych, zwłaszcza tych układu oddechowego. Dzięki wysokiej zawartości lotnych związków siarki czosnek ułatwia odkrztuszanie, zwiększa potliwość, obniża gorączkę, rozgrzewa, a również udrażnia drogi oddechowe. To nie przypadek, że czosnek jest głównym składnikiem wielu domowych sposobów na przeziębienia.

Czosnek – jak przechowywać?

Dzięki umiejętnemu przechowywaniu czosnek na dłużej zachowa swój smak, aromat i korzystne właściwości. Podstawową zasadą jest nietrzymanie go w lodówce ani z zamrażarce, czosnek traci wtedy swoje właściwości i staje się gorzki. Najlepiej przechowywać czosnek w zacienionym miejscu, w temperaturze pokojowej i ze stałym dostępem do powietrza. Można również przechowywać obrany czosnek w oleju lub starty czosnek w soli.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej o przechowywaniu czosnku:

Jak przechowywać czosnek 

Czosnek – przeciwwskazania

Każdy słyszał o wspaniałym wpływie czosnku na nasze zdrowie, jednak warto wiedzieć komu czosnek może zaszkodzić. Przede wszystkim należy pamiętać o umiarze. Nie powinniśmy przekraczać dziennej dawki, którą możemy spożywać, czyli ok. 2 ząbki czosnku. Zjedzenie jego większej ilości może spowodować niestrawność i ból brzucha. Osoby, które mają wrażliwe jelita też powinny uważać na spożywanie zbyt dużej ilości tego warzywa.

Czosnku powinny unikać też osoby z niskim ciśnieniem, chorobą zakrzepową i chorobami nerek. Spożywanie czosnku może pogorszyć ich dolegliwości. Warto obserwować jak nasz organizm reaguje na różne ilości tego warzywa i jeżeli są one dla nas niepokojące, skonsultować się z lekarzem specjalistą.

Czosnek – jak używać?

Czosnek jest jedną z najpopularniejszych przypraw w Polsce. Można go stosować do wszystkiego! Do zup, do past na kanapki, do makaronów, czy do domowych mikstur na przeziębienie. Nada naszym potrawom wyjątkowego smaku i aromatu, a do tego korzystnie wpłynie na naszą odporność.

Przechowując ząbki czosnku w oliwie otrzymamy aromatyczny dodatek do sałatek i świeżego pieczywa. Bardzo znana i efektowna jest również mikstura z mleka, czosnku, miodu i cytryny, która jest jednym z najbardziej popularnych sposobów na walkę z przeziębieniem. Warto pamiętać o czosnku w swojej codziennej diecie, ale pamiętajmy o umiarze.

Przepis na zupę krem czosnkową

Składniki:

  • 1l bulionu/rosołu
  • 5 ziemniaków
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz
  • Dodatki: bagietka, ulubiony ser, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę. Ząbki czosnku drobno kroimy. W dużym garnku rozgrzewamy masło. Do nagrzanego naczynia wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy ok. 5 minut. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i smażymy jeszcze ok. 1 minutę. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie, doprawiamy, wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę na krem. Podajemy ze świeżą bagietką, ulubionym startym serem i posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Wypróbuj innych przepisów z czosnkiem na wzmocnienie odporności:

Nalewka czosnkowa 

Masło czosnkowe – najlepszy przepis

Napar czosnkowy