Tradycyjny kiszony czerwony barszczyk jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy!
Kiszenie to jeden ze starych sposobów przedłużenia przydatności produktów do spożycia. Kiszone warzywa nie tylko można bardzo długo przechowywać, maja też inny smak i są bardzo zdrowe. Wszystkie produkty kiszone zawierają bakterie kwasu mlekowego, co korzystnie wpływa na pracę jelit.

W kiszonym barszczu czerwonym znajdziemy też duże ilości witaminy C. Dzięki temu podnosi naszą odporność i zapobiega przeziębieniom. Witaminy C nie możemy przedawkować (nadmiary są wydalane z organizmu) warto więc dostarczać jej zimą jak najwięcej.

Barszcz zapobiega też powstawaniu zgagi po obfitych posiłkach, co szczególnie może doskwierać w święta. Dodatkowo w burakach znajdziemy też wapń, potas i magnez – są to składniki mineralne o właściwościach alkalizujących. Neutralizują one zakwaszające działanie tłustych mięs! Kwas buraczany wspomaga też funkcjonowanie wątroby. Jest także idealny na...kaca!