Gdybyśmy lekarze dlaczego ludzie zapadają na nowotwory z pewnością potrafiliby temu zapowiedz. Niestety czynników jest bardzo wiele, od tych genetycznych po środowiskowe. Te pierwsze trudno jest wykluczyć, ale pozostałe już bardziej. Bardzo duży wpływ na nasz organizm ma to, co jemy.

Co przeciwdziała nowotworom? Przede wszystkim czerwone i pomarańczowe warzywa i owoce (pomidory, marchewki, dynia) – są one źródłem kartenoidów, które hamują powstawanie naczyń nowotworowych. Jedząc produkty bogate w kartenoidy zmniejszasz ryzyko zachorowania na raka piersi nawet o 20%.

Również warzywa zielone zawierają odpowiednie związki – indole regulujące poziom estrogenu. Jego nadmiar prowadzi właśnie do zachorowań na raka piersi. To właśnie indiole odpowiedzialne są za nieprzyjemny zapach brukselki, brokułów czy kalafiora podczas gotowania – ale są za to bardzo zdrowe.
Pozytywny wpływ na nasz organizm mają też ryby morskie – zawarte w nich kwasy omega-3 obniżają ryzyko zachorowania na raka piersi o ok. 15%. Podobnie działanie przeciwnowotworowe ma także tofu, mleko sojowe oraz warzywa strączkowe.