Najwięcej serca trzeba włożyć w przygotowanie bab. Ale warto, bo nie ma równie wybornego ciasta. Aby było lekkie i puszyste, wymaga długiego wyrabiania i dużej ilości jajek - zapewniała Magda Gessler w rozmowie z magazynem "Claudia". Jak przygotować tę, która gości na wielkanocnym stole restauratorki i jej rodziny? To proste! Oto babka rumowa w różowym lukrze według przepisu Magdy Gessler.

Babka rumowa w różowym lukrze - przepis Magdy Gessler

Składniki (na 10 porcji):

  • 150 g rodzynek
  • kieliszek rumu
  • 500 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 70 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • skórka pomarańczowa

Składniki na naturalny różowy lukier:

  • 30 g białka (1 białko ze średniego jajka)
  • 150 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z malin, wiśni, żurawiny lub buraka

Wykonanie:

Rodzynki zalać rumem. 250 g mąki zalać wrzącym mlekiem. Rozetrzeć tak, aby nie było grudek. Wystudzić i wymieszać z pokruszonym drożdżami. Rozczyn odstawić. Żółtka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z resztą mąki i rozczynem. Wyrabiać ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Dodać roztopione masło, rodzynki z rumem i szczyptę soli. Znów wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Włożyć je do wysmarowanych masłem form. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piec ok. 35 minut w 180°C. Po wystudzeniu baby polukrować i udekorować skórką pomarańczową.

Lukier:

Barwienie lukru na różowo jest bardzo proste i nie wymaga chemicznych dodatków. Ucieramy po prostu białko z cukrem pudrem i sokiem z czerwonych owoców: malin lub żurawin. Zamiast białka można użyć mielonych migdałów, wtedy powstanie różowy marcepan.

Zobacz także:

Propozycja podania babki rumowej / fot. getty images

TO MOŻE CIĘ ZAINTERESOWAĆ:

WIĘCEJ PRZEPISÓW MAGDY GESSLER: