Aronia to owoc z rodziny różowatych, należy do niej m.in. jarzębina. Nie jest ona rośliną naturalnie rosnącą w Polsce, została sprowadzona do Europy z Ameryki Północnej przez Miczurina – rosyjskiego sadownika.

Same owoce aronii są dość cierpkie i mało smaczne, ale wykorzystywane są głównie do produkcji soku. Sok z aronii warto mieć w domu i pić przez cały rok. W składzie soku z aronii znajdziemy witaminy C, PP, E oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo zawiera też wapń, miedź, żelazo, jod i bor.
Ma w sobie też dużo przeciwutleniaczy, które chronią przed nowotworami, ale też niszczą ich komórki.  

Ekstrakt z aronii testowano na komórkach nowotworowych. Badanie wykazało, że wyciąg z aronii niszczy komórki raka, ale jest zupełnie bezpieczny dla zdrowia. Prawdopodobnie działanie takie zawdzięczamy polifenolom znajdującym się w tej roślinie.

W aronii znajdują się też bioflawonidy (substancje naturalne nadające zabarwienie owocom), które mają bardzo pozytywne działanie na naczynia krwionośne. Wzmacniają je, uszczelniają i regulują przepuszczalność. Substancje te obniżają też ciśnienie i opóźniają postępowanie wielu chorób m.in. jaskry, zaćmy. Obniżają też poziom złego cholesterolu.