5 polskich superfoods, dla których warto stracić głowę [RADZI DIETETYK]
Te składniki powinny znaleźć się w naszej diecie, ze względu na wyjątkowe właściwości odżywcze. Z czasem zauważycie ich cudowne działanie.
- Michał Wrzosek - dietetyk sportowy i kliniczny, trener
Co powinno znaleźć się w naszej diecie?
Obecnie coraz większą wagę przykłada się do komponowania zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Termin ”dieta” nie jest kojarzony jedynie z chęcią redukcji masy ciała, ale również z poprawą jakości żywienia. Na taką sytuację polski rynek jest coraz lepiej przygotowany. W ofercie sklepów ze zdrową żywnością znajdziemy wiele zagranicznych produktów, które stają się popularne ze względu na swoje wartości odżywcze. Są stosowane jako panacea na różne dolegliwości, podczas regeneracji organizmu, a także, jako środki w prewencji chorób. To dlatego, że zawierają dużo składników odżywczych (witamin, antyoksydantów) w małej masie produktu. Wśród takich produktów są na przykład nasiona goji, jagody acai, algi czy komosa ryżowa. Jednak warto pamiętać, że wśród polskich produktów również znajdą się takie, które zasługują na miano „super żywności”. Są bogate w składniki mineralne i koncentrują te, których szczególnie brakuje w naszej diecie, np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Są naturalne i nieprzetworzone, a włączenie ich do naszej diety pomaga dostarczyć niezbędne dla organizmu składniki odżywcze. Jakie więc składniki pożywienia możemy zaliczyć jako rodzime superfoods?
Michał Wrzosek - dietetyk sportowy i kliniczny, trener. Autor bloga michalwrzosek.pl
1 z 5
Siemię lniane
Siemię lniane, czyli nasiona lnu to cenne źródło błonnika o pozytywnym wpływie w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Siemię lniane zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, a w szczególności kwasy omega 3, obniżające poziom triglicerydów we krwi oraz o działaniu przeciwzapalnym. Nasiona lnu są również bogate w witaminy z grupy B, witaminę E, selen, magnez oraz żelazo. “Kisiel” przygotowywany z siemienia lnianego działa osłonowo na ściany naszego przewodu pokarmowego i zalecany jest przy jego podrażnieniach. Dodatkowo siemię lniane zawiera lignany, czyli fitoestrogeny, regulujące między innymi gospodarkę hormonalną. Ostatnio coraz częściej mówi się o właściwościach prozdrowotnych nasion chia. Jednak warto zwrócić uwagę na polski produkt, który z łatwością znajdziemy w każdym sklepie, czy to w postaci nasion czy też oleju. Jest on w bardziej przystępnej cenię niż polecane zagraniczne nasiona, a nie odbiega wartością odżywczą
2 z 5
Czarne jagody
Dzięki barwnikowi w nich zawartych jagody są bogactwem związków o charakterze przeciwutleniającym –antocyjanów i fenylokwasów. Są to silne antyoksydanty, zmniejszające stres oksydacyjny w organizmie oraz odgrywających rolę w profilaktyce chorób układu krążenia, regulując ciśnienie krwi i obniżając poziom cholesterolu całkowitego. Wykazują również działanie antynowotworowe oraz są ważnych składnikiem dietoterapii w przypadku chorób cywilizacyjnych. W przeciwieństwie to cierpkich owoców aronii, jagody możemy dodawać do owsianek, koktajli czy zdrowych deserów, a dodadzą słodkiego smaku i wielu wartości odżywczych. To może jutro na deser wypróbujecie jagodzianki z mojego przepisu?
3 z 5
Jarmuż
Zaliczany do rodziny warzyw kapustnych jarmuż jest skarbnicą żelaza oraz bardzo dobrym źródłem wapnia. Co sprawia, że nie tylko osoby na diecie roślinnej powinny włączyć go do swojej diety. Jest teraz ogólnodostępny, a przepisów na dania z jarmużem w roli głównej nie brakuje. Zaczynając od sałatek i koktajli idealnych na wiosenne ciepłe dni. Warto też zamienić klasyczne Lay’sy na domowe chipsy z jarmużu, a dostarczymy do organizmu witaminy K oraz przeciwutleniaczy, takich jak sulforafan, witamina C i E. O właściwościach prozdrowotnych jarmużu świadczy jego aktywność przeciwzapalna i przciwnowotworowa, które posiada również dzięki zawartości glukozynolanów. Jarmuż zyskał najwyższą wartość odżywczą według skali ANDI, która ocenia żywność na podstawie ich wartości odżywczych. Nie zastanawiaj się, tylko biegnij do sklepu po zielony polski superfood. A oto mój pomysł na danie z jarmużem - sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem, jarmużem i awokado
4 z 5
Kasza jaglana
Jednym z pozytywnych aspektów „mody” na dietę bezglutenową było wypromowanie produktu jakim jest kasza jaglana. Bogata w witaminy z grupy B oraz kwas foliowy jest jedną z nielicznych kasz o właściwościach alkalizujących. Co więcej zawiera krzem - pierwiastek, dzięki któremu poprawia się kondycja naszej skóry, włosów i paznokci. Proso, z którego produkowana jest kasza jaglana zawiera niezbędne aminokwasy, takie jak leucyna, izoleucyna i metionina oraz jest dobrym źródłem potasu, magnezu i żelaza. Kasza jaglana zawiera również błonnik i kwasy tłuszczowe o wysokiej wartości odżywczej. Jedną z jej zalet jest delikatny smak, co umożliwia jej wykorzystanie zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich śniadań. Świetnym pomysłem jest też zastąpienie mąki w wypiekach właśnie kaszą jaglaną. Wrzucam moje pomysły na słodkie dania z kaszą jaglaną w roli głównej:
5 z 5
Aronia
Aronia to owoc nazywany antidotum na współczesne choroby cywilizacyjne. Obecnie stosowana w prewencji nadciśnienia tętniczego, miażdżycy oraz nowotworów, a to za sprawą jej właściwości. Jest bogactwem antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C i witamina E. Dla porównania zawartość polifenoli w 100 gramach owocu aronii to około 2000 mg, a w czarnej porzeczce około 1400 mg. Ten cierpki owoc to także źródło pektyn, garbników, kwasu foliowego oraz wapnia. Kto próbował aronii wie, że ma ona specyficzny smak, dlatego polecam by do codziennej diety można ją włączać w postaci suszonych owoców, dżemów, soków lub sosów. Jak dla mnie sok z aronii w smaku nieco przypomina czerwone wino, polecam wypróbować. Warto wykorzystać liczne właściwości owocu aronii, zwłaszcza, że Polska jest liderem produkcji aronii, a jednak ten owoc wciąż mimo prozdrowotnego działania jest mało popularny